Sunday, January 8, 2012

KERUTUP AYAM CINTAMAMA

BAHAN2NYA:-
1 ekor ayam ~ potong 12
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halisa
1 cm kunyit
10 tangkai cili merah
2biji buah keras
3 sudu besar rempah beriani
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili kisar
1/2 cawan kerisik
1/2 cawan susu cair
2 cawan air
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil madu
1/2 cawan minyak masak
1 batang kulit kayu manis
2 labu bawang besar ~ dimayang
3 ulas bawang putih ~ dihiris

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, cili merah dan buah keras dikisar halus dan gaulkan dengan ketulan ayam yang telah dibersihkan dan perap selama 20 minit.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih yang dihiris dan kulit kayu manis sehingga kekuningan.
  3. Masukkan rempak beriani, sos tomato, sos cili, cili kisar dan kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan ayam yang telah diperap dan gaul sebati. Biarkan sehingga mendidih.
  5. Masukkan air, susu cair dan biar ia mendidih. Kemudian masukkan kerisik, garam dan madu. Kacau rata dan masak hingga mesra dan kuah agak sedikit kering.
  6. Anda boleh menghiaskan ia dengan taburan bawang goreng, badam panggang dan daun ketumbar.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources