1 ekor ayam
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 cm lengkuas
2 sudu besar cili boh
1 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 labu bawang besar ~ potong bulat
3 tangkai cili merah ~ belah 2
3 tangkai cili hijau ~ belah 2
750 ml santan
1 1/2 paket rempah kari daging
2 sudu besar kerisik
sedikit air asam jawa, garam dan gula
CARA MEMBUATNYA:-
- Ayam dipotong ikut suka dan citarasa anda. Bersihkan hingga cuci, ketepikan.
- Bawang putih, bawang merah, halia dan lengkuas ditumbuk hingga lumat. Kemudian gaulkan dengan rempah kari, cili, kerisik, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan rempah yang digaul tadi sehingga agak pecah minyak.
- Masukkan santan dan kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
- Masukkan ayam, garam, gula dan air asam jawa. Biarkan kuahnya pekat.
- Akhir sekali masukkan bawang besar, cili merah dan hijau, gaul sebentar dan bolehlah dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment