1 paket spageti ~ rebus dan toskan
2 labu bawang besar
7 ulas bawang putih
1/2 cawan tomato puri
4 sudu besar serbuk cili kasar
4 batang sosej ~ potong nipis
2 biji tomato ~ dicincang
100gm kacang buncih
1 sudu besar basil hancur(kering)
1 biji benggala
4 ketul ayam ~ potong kecil2 ambil isinya
sawi dan daun bawang
garam dan gula
CARA MEMBUATNYA:-
- Sewaktu merebus spageti, air rebusan hendaklah dicampurkan dengan sesudu garam. Setelah empuk toskan.
- Panaskan minyak dan tumis kedua jenis bawang hingga layu.
- Kemudian masukkan serbuk cili dan puri tomato.
- Tumis hingga pecah minyak, masukkan gula, tomato cincang, garam dan basil.
- Masukkan pula sosej dan isi ayam, kacau sebentar. Kemudian masukkan kacang buncih, lada benggala, sawi dan daun bawang, kacau sebati.
- Akhir sekali masukkan spageti dan gaul rata hingga masak.
0 comments:
Post a Comment