400 gm ayam ~ potong sederhana
200 gm cili merah(buang biji)
2 sudu besar cabai kering kisar
250 ml santan
1 helai daun kunyit ~ di mayang
minyak secukupnya
garam dan gula secukupnya
BAHAN KISAR:-
2 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
1 batang serai
20 gm kunyit hidup
CARA MENYEDIAKANNYA:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar. Tumis hingga naik bau.
- Kemudian masukkan cili merah dan cili kering kisar. Biarkan hingga garing. Masukkan ayam dan gaulkan hingga sebati.
- Selepas itu masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air dan masak sehingga pekat. Biarkan lebih kurang 15-20 minit. Taburkan daun kunyit kacau dan sedia di hidangkan.
0 comments:
Post a Comment