Friday, January 6, 2012

AYAM KICAP MASAM MANIS


pagi tadi dah rungsing tak tau nak masak apa utk mkn tghari..so main campak2 je la, hehehe campak2 pun sedap jgk..so jadilah resepi campak2 ni, mungkin kalau korang try resepi campak2 korang pun mesti sedap bila dah xde idea nak msk apa kan..so ini lah hasilnya resepi campak2 je maka terhasillah nama ayam kicap masam manis..selamat mencuba ye

BAHAN2:-
7 ketul isi ayam (yang dipotong dalam ketulan kecil)
air asam jawa secukupnya
3@4 sudu besar kicap
garam serbuk kunyit dan gula secukup rasa
5 biji cabai melaka ~di ketuk sedikit
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat2

BAHAN TUMIS:-

2 ulas bawang putih ~ diketuk @ ditumbuk
2 biji bawang merah ~ dihiris nipis
4 inci halia ~ dihiris nipis2 memanjang
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Garam kunyitkan ayam yang telah dibersihkan dan goreng hingga masak.
  2. Setelah selesai menggoreng ayam ketepikan.  Gunakan minyak ayam tadi untuk menumis.
  3. Tumis bahan2 utk tumisan tadi hingga garing kemudian maukkan ayam kembali dan air asam jawa secukupnya.
  4. Kemudian masukkan kicap, serbuk perasa, gula dan garam secukup rasa, kacau hingga rata.
  5. Setelah sekata masukkan bawang besar dan cabai melaka yg telah diketuk dan kacau hingga agak kering (kalau mahu berkuah boleh di tambah sedikit air) kemudian bolehlah di angkat dan dihidangkan..
p/s- rasakan, kalau agk masan tambah sedikit gula lagi, biar rasanya agak masam2 manis..lebih enak kalau tidak berkuah sangat..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources