1 kg daging
100 gm rempah opor
20 ulas bawang kecil ~ dikisar
4 ulas bawang putih ~ dikisar
4 cm halia ~ dikisar
20 tangkai cili kering ~ kisar
air asam jawa secukupnya
1 1/2 liter santan
2 batang serai ~ diketuk
100 gm kerisik
minyak untuk menumis
750 ml air
BAHAN UNTUK TUMISAN:-
4 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
1 kuntum bunga cengkig
CARA MEMASAKNYA:-
- Panaskan minyak, tumiskan bahan tumisan tadi hingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar dan rempah opor, kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dengan air dan masak hingga mendidih. Masukkan santan kecilkan api. biarkan daging empukk dan kuah menjadi pekat.
- Masukkan kerisik, serai, air asam jawa, gula dan garam masak hingga pecah minyak dan daging empuk.
0 comments:
Post a Comment