Sunday, January 8, 2012

OPOR DAGING

BAHAN2NYA:-
1 kg daging
100 gm rempah opor
20 ulas bawang kecil ~ dikisar
4 ulas bawang putih ~ dikisar
4 cm halia ~ dikisar
20 tangkai cili kering ~ kisar
air asam jawa secukupnya
1 1/2 liter santan
2 batang serai ~ diketuk
100 gm kerisik
minyak untuk menumis
750 ml air

BAHAN UNTUK TUMISAN:-
4 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
1 kuntum bunga cengkig

CARA MEMASAKNYA:-

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumisan tadi hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar dan rempah opor, kacau hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging dengan air dan masak hingga mendidih. Masukkan santan kecilkan api. biarkan daging empukk dan kuah menjadi pekat.
  4. Masukkan kerisik, serai, air asam jawa, gula dan garam masak hingga pecah minyak dan daging empuk.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources