Friday, January 6, 2012

NASI GORENG CINA

BAHAN2:-
2  pinggan nasi putih
1 cawan udang ~ buang kulit
1 cawan isi ayam ~ rebus dan disiat
1 cawan kacang pes
1/2 batang lobak merah ~ potong dadu
2 batang kacang panjang ~ hiris nipis
4 biji telur ~ dipukul
5 tangkai cili merah ~ ditumbuk
5 ulas bawang merah ~ ditumbuk
daun bawang secukupnya ~ hiris halus
garam dan serbuk perasa secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Panaskan minyak dan tumis cili dan bawang yg telah ditumbuk sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan udang dan daging ayam dan kacau rata. Masukkan kacang pes, lobak merah, kacang panjang yang telah dihiris halus dan kacau lagi.
  3. Biarkan selama 5 minit, kemudian masukkan telur sambil dikacau-kacau.
  4. Masukkan nasi serta sedikit garam dan haban perasa dan gaulkan rata-rata serta taburkan daun bawang.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources