300 gm udang sederhana besar
200 gm rebung ~ hiris nipis
300 ml santan
2 keping asam gelugur
air secukupnya
4 tangkai cili padi ~ diketuk
1 batang serai ~ diketuk
garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:-
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit
CARA MENYEDIAKANNYA:-
- Masukkan ke dalam periuk semua bahan-bahan yang telah dikisar tadi bersama santan, air, asam gelugur, cili padi dan serai.
- Didihkan atas dapur dengan api yang perlahan. Kemudian masukkan rebung dan kacau sebentar.
- Kemudian baru dimasukkan udang dan perasakan dengan garam dan gula, kalau suka boleh lah di tambah dengan serbuk perasa. Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak pecah minyak.
p/s:- jika suka pedas boleh la cili padi di tambah dan dikisar bersama bahan2 kisar tadi, tambah ikut citarasa anda..
0 comments:
Post a Comment