Sunday, January 8, 2012

GULAI LEMAK CILIPADI UDANG DENGAN REBUNG

BAHAN2NYA:-
300 gm udang sederhana besar
200 gm rebung ~ hiris nipis
300 ml santan
2 keping asam gelugur
air secukupnya
4 tangkai cili padi ~ diketuk
1 batang serai ~ diketuk
garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR:-
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit

CARA MENYEDIAKANNYA:-

  1. Masukkan ke dalam periuk semua bahan-bahan yang telah dikisar tadi bersama santan, air, asam gelugur, cili padi dan serai.
  2. Didihkan atas dapur dengan api yang perlahan. Kemudian masukkan rebung dan kacau sebentar.
  3. Kemudian baru dimasukkan udang dan perasakan dengan garam dan gula, kalau suka boleh lah di tambah dengan serbuk perasa. Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak pecah minyak.


p/s:- jika suka pedas boleh la cili padi di tambah dan dikisar bersama bahan2 kisar tadi, tambah ikut citarasa anda..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources