500 gm daging ~ potong kiub @ nipis
3 tangkai cili merah ~ buang biji & kisar
3 sudu besar cili kering kisar
2 kuntum bunga kantan ~ dimayang
2 biji buah keras
200 ml air asam jawa
sedikit minyak, belacan, garam & gula
BAHAN KISAR:-
1 labu bawang besar
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
CARA MEMBUATNYA:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan cili merah, cili kisar dan belacan. Kacau hingga sebati kemudian masukkan daging dan kacau rata.
- Selepas itu masukkan air asam jawa, bunga kantan dan buah keras. Kacau hingga mendidih sehingga daging empuk.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Bila kuah sudah agak mendidh dan daging pun empuk bolehlah dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment