Saturday, January 7, 2012

DAGING ASAM PEDAS BUNGA KANTAN

BAHAN2:-
500 gm daging ~ potong kiub @ nipis
3 tangkai cili merah ~ buang biji & kisar
3 sudu besar cili kering kisar
2 kuntum bunga kantan ~ dimayang
2 biji buah keras
200 ml air asam jawa
sedikit minyak, belacan, garam & gula

BAHAN KISAR:-
1 labu bawang besar
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
  2. Masukkan cili merah, cili kisar dan belacan. Kacau hingga sebati kemudian masukkan daging dan kacau rata.
  3. Selepas itu masukkan air asam jawa, bunga kantan dan buah keras. Kacau hingga mendidih sehingga daging empuk.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Bila kuah sudah agak mendidh dan daging pun empuk bolehlah dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources