4 cawan air
5 ulas bawang putih ~dicincang halus
20 ekor udang harimau ~ dikupas kulitnya dan dibersihkan
17 biji bebola ikan
1 peket mee kuning
1 sudu besar lada hitam ~ ditumbuk halus
1 ikat sawi ~ dipotong, asingkan batang dan daunnya
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak masak
garam dan serbuk perasa secukupnya
cili padi untuk hiasan
CARA MEMASAKNYA:-
- Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan udang dan bebola ikan. Biarkan udang menjadi setengah masak.
- Masukkan air, sos tiram dan lada hitam biarkan mendidih.
- Masukkan batang sawi dan kacau sebentar. Masukkan mee kuning dan didihkan selama 2 minit sebelum dimasukkan daun sawi, garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Hiaskan dengan cili padi sebelum dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment