Sunday, January 8, 2012

MEE REBUS ANA

BAHAN2NYA:-
4 cawan air
5 ulas bawang putih ~dicincang halus
20 ekor udang harimau ~ dikupas kulitnya dan dibersihkan
17 biji bebola ikan
1 peket mee kuning
1 sudu besar lada hitam  ~ ditumbuk halus
1 ikat sawi ~ dipotong, asingkan batang  dan daunnya
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak masak
garam dan serbuk perasa secukupnya
cili padi untuk hiasan

CARA MEMASAKNYA:-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan udang dan bebola ikan. Biarkan udang menjadi setengah masak.
  2. Masukkan air, sos tiram dan lada hitam biarkan mendidih.
  3. Masukkan batang sawi dan kacau sebentar. Masukkan mee kuning dan didihkan selama 2 minit sebelum dimasukkan daun sawi, garam dan serbuk perasa secukupnya.
  4. Hiaskan dengan cili padi sebelum dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources