Sunday, January 8, 2012

SAMBAL BALI AYAM

BAHAN2NYA:-
1 ekor ayam ~ potong 12
300 gm cili kering ~ dikisar
5 ulas bawang merah ~ dikisar
6 ulas bawang putih ~ dikisar
100 gm lengkuas ~ diketuk
10 batang serai ~ dketuk
1 tangkai daun kari
6 sudu besar kicap manis
2 sudu besar gula
sedikit asam jawa

CARA MEMASAKNYA:-

  1. Bersihkan ayam dan tus.
  2. Goreng ayam tanpa garam dan kunyit, jangan sampai garing. Angkat dan tuskan.
  3. Tumis serai yang telah diketuk bersama daun kari dan goreng sehingga naik bau dan kekuningan.
  4. Kemudian masukkan cili yang telah dikisar dan kacau lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan bawang merah dan putih yang telah dikisar dan kacau sebati.
  6. Masukkan kicap manis, air asam jawa, lengkuas dan gula kacau lagi hingga sebati.
  7. Masukkan ayam dan kacau sebati dengan api yang kecil sehingga pecah minyak dan tutup api, bolehlah dihidangkan.
p/s:- kalau rasa agak tawar bolehlah ditambah sedikit garam bagi mengenakkan lagi rasanya..rasa terpulang pada individu..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources