1 ekor ayam ~ potong 12
300 gm cili kering ~ dikisar
5 ulas bawang merah ~ dikisar
6 ulas bawang putih ~ dikisar
100 gm lengkuas ~ diketuk
10 batang serai ~ dketuk
1 tangkai daun kari
6 sudu besar kicap manis
2 sudu besar gula
sedikit asam jawa
CARA MEMASAKNYA:-
- Bersihkan ayam dan tus.
- Goreng ayam tanpa garam dan kunyit, jangan sampai garing. Angkat dan tuskan.
- Tumis serai yang telah diketuk bersama daun kari dan goreng sehingga naik bau dan kekuningan.
- Kemudian masukkan cili yang telah dikisar dan kacau lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan bawang merah dan putih yang telah dikisar dan kacau sebati.
- Masukkan kicap manis, air asam jawa, lengkuas dan gula kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan ayam dan kacau sebati dengan api yang kecil sehingga pecah minyak dan tutup api, bolehlah dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment