500 gm daging ~ potong kiub
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu besar cili merah kisar
500 ml santan pekat
garam dan gula secukup rasa
2 cm belacan
BAHAN KISAR:-
1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
CARA MEMBUATNYA:-
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar tadi hingga naik bau. Masukkan belacan dan kunyit hidup.
- Kacau hingga sebati. Masukkan cili kisar, jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar halus.
- Kacau dan masukkan daging dan masak selama 10 minit. Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih sehingga daging empuk.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kuah sedikit pekat atau pecah minyak..
0 comments:
Post a Comment