Saturday, January 7, 2012

GADING GULAI JAWA

BAHAN2:-
500 gm daging ~ potong kiub
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu besar cili merah kisar
500 ml santan pekat
garam dan gula secukup rasa
2 cm belacan

BAHAN KISAR:-
1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar tadi hingga naik bau. Masukkan belacan dan kunyit hidup.
  2. Kacau hingga sebati. Masukkan cili kisar, jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar halus.
  3. Kacau dan masukkan daging dan masak selama 10 minit. Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih sehingga daging empuk.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kuah sedikit pekat atau pecah minyak..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources