Friday, February 17, 2012

RENDANG IKAN MAMA

Bahan2:-
1 kg ikan tengiri
1 biji kelapa~parut
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 helai daun kunyit~mayang halus
3helai daun limau purut
minyak masak secukupnya
garam dan gula

Bahan Kisar:-
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putis
10 tangkai cili padi
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai

cara menyediakannya:-

  • Ikan digaul dengan kunyit dan goreng. Ketepikan.
  • Setengah biji kelapa parut dijadikan kerisik dan setengah biji lagi diambil santan. Ketepikan.
  • Tumis bahan kisar sehingg garing kemudian masukkan santan, kerisik, daun kunyit, daun limau dan garam.
  • Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng dan kacau hingga sebati.Kalau boleh biarlah kuahnya sedikit pekat agar ia tersalut elok dengan ikan.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources