1 kg ikan tengiri
1 biji kelapa~parut
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 helai daun kunyit~mayang halus
3helai daun limau purut
minyak masak secukupnya
garam dan gula
Bahan Kisar:-
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putis
10 tangkai cili padi
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai
cara menyediakannya:-
- Ikan digaul dengan kunyit dan goreng. Ketepikan.
- Setengah biji kelapa parut dijadikan kerisik dan setengah biji lagi diambil santan. Ketepikan.
- Tumis bahan kisar sehingg garing kemudian masukkan santan, kerisik, daun kunyit, daun limau dan garam.
- Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng dan kacau hingga sebati.Kalau boleh biarlah kuahnya sedikit pekat agar ia tersalut elok dengan ikan.
0 comments:
Post a Comment