Tuesday, September 13, 2011

DAGING MASAK LADA HITAM.

BAHAN-BAHANNYA:-
1/2 kilo daging- direbus dan potong nipis
3 inci halia - potong nipis2 memanjang
2 sudu besar lada hitam-di tumbuk @ dikisar
1 biji bawang besar- potong bulat
1 biji cili besar- potong nipis memanjang
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
4 biji bawang kecil-ditumbuk halus
3 ulas bawang putih
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 sudu besar sos tiram
sedikit air

CARA MEMASAKNYA:-

  1. Tumiskan halia, bawang kecil dan bawang putih yg di tumbuk halus tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga agak kekuningan @ sedikit garing.
  2. Masukkan daging yg siap dipotong nipis dan masukkan sedikit air masak hingga daging sebati.
  3. Kemudian masukkan lada hitam, sos tiram, garam, gula dan serbuk perasa.
  4. Kacau hingga agak2 kering baru bubuh bawang besar dan cabai besar, kacau sebentar hingga daging sedikit kekeringan. Baru boleh dihidangkan

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources