Tuesday, September 13, 2011

KEK MARBLE COKLAT..

BAHAN-BAHAN:-
5 biji telur ayam
1 1/2 cawan gula kasar
1 1/2 cawan mentega
2 1/2 cawan tepung naik sendiri-diayak
1 1/2 sudu kecil esen vanilla
2@3 sudu kecil sebuk koko
300gm coklat susu

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Pukul telur dengan gula hingga kembang.
  2. Pukul mentega di dalam bekas lain hingga kembang.
  3. Campurkan adunan telur dan gula kedalam adunan mentega dan pukul sebentar.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati.
  5. Masukkan esen vanilla dan gaul rata.
  6. Panaskan oven pada suhu 150 darjah celsius selama 20 minit.
  7. Bahagi adunan pada 2 bahagian dan satu bahagian di masukkan serbuk koko dan gaul rata. Satu bahagian lagi di biarkan warna asal.
  8. Bubuh adunan secara berselang seli hingga habis adunan tadi.
  9. Bakar kek pada suhu 150 darjah celsius selama 1jam.
  10. Bila sudah masak buka pintu oven selama 20 minit dan biarkan kek di dalamnya. Kemudian baru diangkat kek tadi.
  11. Bila sudah agak sejuk sapukan coklat susu yang telah dicairkan di atasnya ( ikut citarasa anda nak buat corak @ sapu biasa saja) 
p/s: kalau kek naik tinggi biarkan, bila keluarkan kek dari bekas boleh la di potong bahagian kek yang tinggi itu dan sapu dengan coklat..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources