Tuesday, September 13, 2011

AYAM MASAK MERAH.

BAHAN-BAHANNYA:-
1 ekor ayam (sederhana kecil)-potong kecil
1 mangkuk kecil cili kisar
1/2 tin susu cair
2 sudu besar tomato puri

BAHAN A:-
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

BAHAN B:- (kisar bersama)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 batang serai
3 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
1 biji tomato
segengam cili kering ( ikut selera masing2, kalau suka pedas bubuh byk kalau x suka pedas kurangkan cili)
minyak utk menumis dan mengoreng

HIASAN:-
daun sup dan daun bawang- potong dlm 2@3 inci
1 biji tomato- belah 4
1 1/2 sudu besar kacang peas dlm tin
1 biji bawang besar- potong bulat

CARA MEMASAKNYA:-

  1. Goreng ayam jangan terlalu garing dan angkat, buat hingga habis dan ketepikan.
  2. Guna minyak yang sama cuma kurang kan minyak sedikit, bila minyak sudah panas tumiskan bahan A dan kemudian masukkan bahan2 B tadi. Kacau hingga pecah minyak dan cili masak dengan elok.
  3. Kemudian masukkan tomato puri, susu cair, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa. Masak hingga sambal agak2 pekat, masukkan ayam dan kacau hingga kuah sambal sedikit kering.
  4. Masukkan bahan2 hiasan tadi dan kaup balik sebentar dan tutup api. Bolehlah di hidangkan.
p/s:-kalau x suka guna susu cair boleh juga diganti dengan pati santan.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources