1 ekor ayam (sederhana kecil)-potong kecil
1 mangkuk kecil cili kisar
1/2 tin susu cair
2 sudu besar tomato puri
BAHAN A:-
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
BAHAN B:- (kisar bersama)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 batang serai
3 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
1 biji tomato
segengam cili kering ( ikut selera masing2, kalau suka pedas bubuh byk kalau x suka pedas kurangkan cili)
minyak utk menumis dan mengoreng
HIASAN:-
daun sup dan daun bawang- potong dlm 2@3 inci
1 biji tomato- belah 4
1 1/2 sudu besar kacang peas dlm tin
1 biji bawang besar- potong bulat
CARA MEMASAKNYA:-
- Goreng ayam jangan terlalu garing dan angkat, buat hingga habis dan ketepikan.
- Guna minyak yang sama cuma kurang kan minyak sedikit, bila minyak sudah panas tumiskan bahan A dan kemudian masukkan bahan2 B tadi. Kacau hingga pecah minyak dan cili masak dengan elok.
- Kemudian masukkan tomato puri, susu cair, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa. Masak hingga sambal agak2 pekat, masukkan ayam dan kacau hingga kuah sambal sedikit kering.
- Masukkan bahan2 hiasan tadi dan kaup balik sebentar dan tutup api. Bolehlah di hidangkan.
0 comments:
Post a Comment