Tuesday, September 13, 2011

SAMBAL TUMIS PETAI DENGAN UDANG.


BAHAN-BAHANNYA:-
1 mangkuk kecil udang - sederhana bersar,
1 mangkuk kecil cili kisar-kisar bersama 1 biji bwg besar,2 ulas bwg putih dan sedikit belacan.
2 keping asam gelugur
4 papan petai- dipotong kecil2
gula, garam dan serbuk perasa secukup rasa
1 biji bawang besar- potong bulat utk.hiasan
minyak utk menumis
CARA MEMASAKNYA:-

  1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar yg telah dikisar bersama bwng besar, bwg putih dan belacan tadi. Kemudian masukkan asam gelugur dan masak hingga pecah minyak.
  2. Masukkan petai dan kacau seketika. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
  3. Masak hingga petai sedikit lembut dan bubuh udang kacau seketika.
  4. Kemudian masukkan bawang besar yang di potong bulat tadi dan kacau sebentar dan tutup api.
p/s:- ikut selera masing2, kalau nak berkuah biarkan ia berkuah dan kalau nak kering msk lah hingga sambal agk2 kering sedikit.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources