1 mangkuk kecil udang - sederhana bersar,
1 mangkuk kecil cili kisar-kisar bersama 1 biji bwg besar,2 ulas bwg putih dan sedikit belacan.
2 keping asam gelugur
4 papan petai- dipotong kecil2
gula, garam dan serbuk perasa secukup rasa
1 biji bawang besar- potong bulat utk.hiasan
minyak utk menumis
CARA MEMASAKNYA:-
- Panaskan minyak dan tumis cili kisar yg telah dikisar bersama bwng besar, bwg putih dan belacan tadi. Kemudian masukkan asam gelugur dan masak hingga pecah minyak.
- Masukkan petai dan kacau seketika. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Masak hingga petai sedikit lembut dan bubuh udang kacau seketika.
- Kemudian masukkan bawang besar yang di potong bulat tadi dan kacau sebentar dan tutup api.
0 comments:
Post a Comment