Tuesday, September 13, 2011

GULAI REBUNG DENGAN DAGING.

BAHAN-BAHANNYA:-
1 mangkuk rebung madu segar yg siap direbus dan ptng silang2 atas dan bawahnya
RM2 kelapa- ambil patinya dan 1 cawan santan cair
2 bungkus kecil rempak kari daging alagapas-bancuh bersama 1 cawan air
1 mangkuk daging yg siap di potong kecil

BAHAN A:-
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis

BAHAN B:-(kisar @ tumbuk halus)
4 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih

CARA MEMASAKNYA:-

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan A kemudian masukkan bahan B dan kacau hingga kekuningan atau sedikit garing kemudian masukkan rempah dan masak rempah hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan kacau sebentar dan masukkan sedikit santan cair bersama rebung yang telah disiang tadi. Masak  hingga daging agak empuk.
  3. Masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula, kacau hingga sebati dan mendidih. Jangan bagi pecah minyak. Bila gulai sudah mendidih, daging dan rebung telah empuk bolehlah tutup api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources