Sunday, December 4, 2011

KEK MENTEGA COKLAT..


bahan-bahan:-
5 biji telur (gred A)
1 1/2 cawan gula kasar
1 1/2 cawan butter
2 1/2 cawan tepung naik sendiri-ayak
1 1/2 sudu kecil esen vanila
milk chokolat untuk hiasan-dicairkan
ketulan coklat
1/2 cawan kismis
sedikit coklat cip warna putih+koko

cara membuatnya:-

  1. Pukul telur dengan gula hingga kembang.
  2. Pukul mentega di dalam bekas lain hingga kembang.
  3. Kemudian campurkan adunan telur dan gula tadi kedalam adunan mentega dan pukul sebentar.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati.
  5. Kemudian masukkan esen vanila dan gaul rata.
  6. Masukkan pula kismis da ketulan coklat dan gaul rata,jangan terlalu lama mengaul coklat tadi takut ia mencair.
  7. Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius selama 20 minit.
  8. Lapik acuan kek dengan aluminum foil.
  9. Kemudian bubuh kek dalam bekas kek tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan tadi.
  10. Bakar pada suhu 150 darjah selsius selama 1 jam.
  11. Bila kek telah masak biarkan ia di dalam oven selama 20 minit dan barulah dikeluarkan.
  12. Setelah kek sejuk salutkan kek dengan milk coklat yang telah dicairkan  dan taburkan coklat chip di atasnya dan biarkan coklat tadi kering dan bolehlah dimakan..
#: sebaik-baiknya sukatan cawan ini di sukat dengan cawan yang telah sedia ada di jual di pasaraya, bila sukatan nya betul barulah kek kita menjadi..
#: acuan kek ini hendaklah yang besar kalau acuan kek ini kecil mungkin kek ini akan cepat pecah(merkah) seeloknya biarlah yang besar...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources