resepi ini pun saya ambil dari http://resipicitarasawan.blogspot.com/ dan sememangnya sedap, ni semua anak2 la yang dok gaduh sangat suruh buat spagetthi kononnya nak rasa macam mana rasanya sedap ke tak..alhamdullilah sangat sedap, cubalah...
BAHAN-BAHANNYA:-
1 bungkus spaghetti(500gm)
BAHAN-BAHANNYA:-
2 sudu besar minyak zaitun
4 ulas bawang putih-ditumbuk halus
1 labu bawang besar-dipotong dadu
400gm daging kisar
500ml air
1 kiub stok daging
2 biji buah tomato-potong dadu
1/2 batang carrot-potong dadu
1 tin cendawan butang-dihiris
1 biji ubi kentang-potong dadu
1 botol besar sos tradisional prego
3 sudu besar tomato sos/tomato pure
oregano dan parsley secukupnya
parutan keju jika suka
bebola daging secukupnya jika suka
gula dan garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA:-
- Rebua spaghetti dengan sedikit minyak dan garam hingga lembut, toskan.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar hingga keemasan, masukkan daging kacau hingga berubah warna dan sedikit kering. Masukkan air, carrot dan ubi kentang dan biarkan sekejap supaya empuk.
- Masukkan sos tomato, cendawan, tomato dadu, sos prego, stok daging, oregano, parsley, gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
- Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
- Rebus bebola gading toskan airnya. Sajikan dengan spaghetti dan taburkan keju atasnya.
0 comments:
Post a Comment