Friday, December 30, 2011

SPAGHETTI BLALOGNESE

undefined
resepi ini pun saya ambil dari http://resipicitarasawan.blogspot.com/ dan sememangnya sedap, ni semua anak2 la yang dok gaduh sangat suruh buat spagetthi kononnya nak rasa macam mana rasanya sedap ke tak..alhamdullilah sangat sedap, cubalah...

BAHAN-BAHANNYA:-
1 bungkus spaghetti(500gm)

BAHAN-BAHANNYA:-
2 sudu besar minyak zaitun
4 ulas bawang putih-ditumbuk halus
1 labu bawang besar-dipotong dadu
400gm daging kisar
500ml air
1 kiub stok daging
2 biji buah tomato-potong dadu
1/2 batang carrot-potong dadu
1 tin cendawan butang-dihiris
1 biji ubi kentang-potong dadu
1 botol besar sos tradisional prego
3 sudu besar tomato sos/tomato pure
oregano dan parsley secukupnya
parutan keju jika suka
bebola daging secukupnya jika suka
gula dan garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Rebua spaghetti dengan sedikit minyak dan garam hingga lembut, toskan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar hingga keemasan, masukkan daging kacau hingga berubah warna dan sedikit kering. Masukkan air, carrot dan ubi kentang dan biarkan sekejap supaya empuk.
  3. Masukkan sos tomato, cendawan, tomato dadu, sos prego, stok daging, oregano, parsley, gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
  4. Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
  5. Rebus bebola gading toskan airnya. Sajikan dengan spaghetti dan taburkan keju atasnya.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources