Friday, December 30, 2011

SPAGHETTI SOS KEJU

undefined
terima kasih pada http://resipicitarasawan.blogspot.com/ kerna berkongsi resepi ini, sedap...harap anda pun boleh cuba..

BAHAN-BAHANNYA:-
200gm spaghetti-rebus hingga lembut
2 ulas bawang putih-cincang halus
1 sudu besar majerin untuk menumis

BAHAN SOS KEJU:-
2 sudu besar majerin
1/2 labu bawang besar-dicincang
1 sudu besar tepung gandum
600ml susu cair
100gm cendawan butang-dipotong
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
50gm keju parutan keju cheddar
50gm keju untuk taburan

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Panaskan majerin, tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan spaghetti, gaul rata dan ketepikan.
  2. Untuk sos keju- Panaskan majerin masukkan bawang besar dan tumis hingga layu. Masukkan tepung gandum dan gaul rata. Masukkan susu cair sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga licin dan tidak beketul.
  3. Masukkan cendawan butang, garam, serbuk lada hitam dan keju. Masak hingga hampir kental.
  4. Hidangkan spaghetti bersama sos keju dan taburkan keju.
*sos keju dituangkan ketika hendak dihidagkan supaya sos tidak meresap ke dalam spaghetti.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources