Monday, August 5, 2013

BISKUT KACANG HIJAU.

Bahan-bahan:~
200 gm butter
110 gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung rose (rose flour)
30 gm tepung jagung
20 gm tepung kacang hijau
1/2 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar susu tepung
20 gm horlick
20 gm badam hancur
20 gm kacang hijau tumbuk

Bahan hiasan:~
kacang hijau tumbuk secukupnya
kuning telur
pewarna kuning telur

Cara membuatnya:~

  • Pukul gula bersama butter hingga sebati dan kembang dan masukkan esen vanilla dan kacau lagi.
  • Ayak tepung rose, tepung jagung, tepung kacang hijau, serbuk penaik, susu tepung dan horlick.
  • Kemudian masukkan kacang hijau tumbuk kedalam bahan yg di ayak tadi dan gaul rata kemudian barulah tepung2 tadi semua di masukkan kedalam adunan mentega dan gaul rata.
  • Uli hingga menjadi doh yang lembut. Canai dan terapkan dengan acuan pilihan anda dan susun atas dulang pembakar.
  • Sapukan kuning telur yg telah di campur dengan sedikit pewarna kuning telur di atas permukaan biskut dan taburkan dengan kacang hijau tumbuk.
  • Bakar pada suhu 150 darjah selcius selama 15-20 minit atau sehingga masak.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources