Monday, August 5, 2013

BISKUT GAJUS.




 Bahan-bahan:~
300 gm tepung rose (rose flour)-ayak
220 gm minyak sapi
150 gm gula halus/kastor
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
80 gm kelapa kering
1/2 sudu kecil garam

Bahan Hiasan:~
biji buah gajus secukupnya
1 biji telur kuning
pewarna kuning telur

Cara membuatnya:~

  • Pukul minyak sapi, gula halus @ kastor, garam dan kuning telur sampai ringan.
  • Masukkan tepung gandum dan kelapa kering, kacau sehingga sebati. Canaikan adunan dan tekap dengan acuan kesukaan anda.
  • Sapukan bahagian atas biskut dengan kuning telur yg telah di campurkan dengan sedikit pewarna kuning telur dan hiaskan dengan kacang gajus.
  • Bakar dalam ketuhar selama 20-25 minit pada suhu 180 darjah selcius atau sehingga kuning keemasan.
p/s~ tepung di gaul bersama kelapa kering sebelum di campur ke dalam adunan tadi...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources