Wednesday, August 24, 2011

MARUKU BONDA


1 bungkus tepung kacang kuda
1 sudu besar lemuju yg telah dikisar dan ayak
4 sudu besar udang kering-basuh & jemur kemudian kisar halus
250gm tepung ubi
1 bungkus rempak kari daging kecil ( kalau nak pedas tambah rempah)
1 sudu kecil ajinomoto
2setengah sudu kecil garam
daun kari secukupnya
1 biji bawang besar - kisar dan ambil airnya saja dan campur dengan pati santan
pati santan

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Bubuh kacang kuda dalam besen kemudian campurkan tepung ubi, rempah kari, ajinomoto dan garam.
  2. Gaul rata dan kemudian campur lemuju dan udang.
  3. Air bawang yang dicampur dengan pati santan dituang sedikit demi sedikit kedalam adunan tepung dan uli sampai menjadi doh yg lembut. Jangan terlalu banyak air yg dituang, agak2 dan jangan terlalu keras atau lembik...
  4. Masukkan dalam acuan maruku dan putar dalam minyak yang panas. Bila maruku agak kekuningan baru di masuk kan daun kari, daun kari ni ikut suka kalau banyak semakin sedap baunya. Kacau sebentar dan angkat lalu sejatkan minyaknya..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources