Monday, August 22, 2011

KUIH KASWI.

BAHAN-BAHAN:-
240gm tepung gandum
50gm tepung ubi
1 sudu teh kapur
50gm kelapa parut~digaul dengan sedikit garam

BAHAN A:-
1.3 liter air
240gm gula pasir
200gm gula merah

* semua bahan A dimasak hingga larut.(sejukkan sebelum di campur dalam aduanan tepung)

CARA MEMBUATNYA:-

  1. Campurkan tepung gandum bersama tepung ubi dan gaul rata.
  2. Masukkan bahan A bersama kapur dan gaul rata.
  3. Tapis adunan dan tuangkan dalam loyang.
  4. Panaskan kukusan dan kukus hingga masak.
  5. Biarkan sejuk dan potong. Gaulkan bersama kelapa parut dan hidangkan.

info:- jangan biarkan air terlalu banyak, jika tidak adunan akan menjadi terlalu lembik dan sukar di potong.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Resources