250gm butter
100gm tepung jagung
100gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh air ais
tepung gandum secukupnya
badam cincang secukupnya
jem strawberi secukupnya
putih telur ~ untuk dicelup
CARA MEMBUATNYA :-
- Pukul mentega, gula dan air sejuk. Masukkan telur, esen vanilla dan pukul terus.
- Masukkan pula tepung jagung dan tepung gandum, gaul sebati hingga lembut (tepung gandum di bubuh hingga adunan menjadi lembut. Doh jangan terlalu keras).
- Bulat-bulatkan adunan dan celupkan dalam putih telur dan lubangkan ditengahnya dan tabur atau celup dalam badam di sekelilingnya.
- Bakar pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak.
- Bakar separuh masak, kemudian keluarkan dan isikan jem strawberi ditengah-tengah lubang tadi, bakar semula hingga masak.
0 comments:
Post a Comment